Bebeklerin en az %95'i sağlıklı ayaklarla doğarken, erişkinlerin sadece %40'ının ayaklarıyla sorunu yoktur. Hareketsizlik, aşırı kilo, önemsememe, uygun olmayan ayakkabı seçimleri ve bazı kronik hastalıklar ayak sağlığımızı olumsuz yönde etkiler.
Sağlıklı bir ayakta ayak bileğinden başlayarak parmaklara kadar tüm kemik ve yumuşak dokuların, eklem ve bağların oluşturduğu karmaşık yapının uyum içinde sorunsuzca çalışıyor olması gerekir. Ayaklarda var olan statik düzensizliklerin dizlerde, tüm omurga sisteminde hatta baştaki ağrıların meydana gelmesinde rol oynadığı bilinen bir gerçektir.
Yeterince kontrole alınamamış diyabet gibi sistemik hastalıklar nedeniyle çok ciddi sinir ve damar bozuklukları gelişebilir. Bu bozuklukların bir sonucu da aşırı basınç altında kalan ayaklarda ortaya çıkan yaralardır. Daralan ve yapısı bozulan damarlar yeterli oksijen taşıyamadıklarından yaraların iyileşmesi de çok zordur.
Ayaklarımız önemlidir:
Çünkü ayaklarımız gündelik yaşamda uzun yollar kateder. Normal günlük aktivitesini sürdüren bir insan günde ortalama 10.000 adım atar. Yani bir yıl içinde neredeyse Dünyayının çevresini 5 kere dönecek kadar yürür.
Çünkü ayaklarımız uyku dışında vücudun tüm yükünü taşır. İnsanoğlu ayağa kalktıktan sonra her bir ayağa düşen vücut yükü 2 katına çıkmıştır. Her ne kadar bir ayak, 28 kemik ve kemikçiğin çok sayıda bağla birbirine tutturulduğu harika bir yapıya sahipse de, birçok zaman taşıyabileceği yükten fazlasıyla başetmek zorunda kalır.
Çünkü ayaklar birçok sorunu biz farketmeden yaşar. Ayaklarımız cefakar dostlarımızdır, uzun yıllar kendilerine çektirdiğimiz sıkıntılara inatla ve sessizce direnirler. Ta ki ilgisizlik ve dayanma sınırlarını aşan baskılara maruz kalıp kendilerini korumaya almak amacıyla değişime uğrayana kadar
TABANLIK:
Kişiye özel tabanlık hastaların ayaklarından alınan özel ölçümler sonrasında ,hastalığa yönelik olarak ayağın anatomik yapısına tam olarak uygulanan tabanlıktır. Normal tabanlıklardan farklı olarak hazırlanmış bu tabanlık kişinin problemine yöneliktir. Başka bir hastalıkta yada aynı numara ayakkabı giyen bir başka kişi tarafından kullanılamaz.bu tip tabanlıklarda ana hedef hastanın problemine mükemmel uyumlu bir tabanlık yaratmaktır. Tabanlık hazırlanırken Podoscanalyzer,Ayak basma değerlendirme testleri (statik,dinamik ve Stabilometri testleri birleştirmek suretiyle tabanlık oluşturmakta)kullanılmaktadır.
Tabanlıkların hazırlanmasında en önemli detaylardan biri de tabanlığın sertlik derecesidir. Hastanın diabetik olması,ayak altında yarasının olması,hastanın kilosu sertlik derecesinin planlanmasında önem taşır. CAD-CAM SİSTEM :Cad-Cam makineleri, hızlı ve eksiksiz hassas bir işlem aracılığıyla ve kalite standartlarına tam uygunlukta kişiselleştirilmiş ortotik iç taban tasarlamak (Bilgisayar Destekli Tasarım) ve üretmek (Bilgisayar Destekli İmalat) için rakamsal kontrol ekipmanıdır.
Üç boyutlu yakalama sistemlerinin (3 Boyutlu Tarayıcı ve 3 Boyutlu Lazer) üretim işlemlerine uygulanması ayak deformitelerinin ortotiklerinin oluşturulmasında daha ince ayar yapılmasına olanak sağlar.